Tamo gdje oblaci prenose poruke “Kalidasa i put Pandava”

Događaj je inspiriran pjesmom Meghaduta (Oblaci glasnici) poznatog indijskog sanskritskog pjesnika Kalidasa i posebnim mjestom gdje je ta pjesma nastala. Mjestom gdje se susreću bogovi, Kubere i ljudi, gdje Pandave kreću na svoje posljednje putovanje, mjestu gdje oblaci nose poruke ljubavi. Tamo, iznad Badrinatha, uz planinu Alakhpuri i rijeku Alakhnanda, nalaze se korijeni naše duhovne loze Sri Alakhpuriji Siddha Peeth Parampare.

veljače 2023. – Jučer navečer, u prepunoj dvorani Češkog doma u Zagrebu održan je multimedijski događaj sa izuzetnim temama koje se rijetko mogu čuti. Večer je bila prožeta bhađanima, legendama, ali i stvarnim činjenicama o velikom pjesniku Kalidasu i predjelu Himalaje za koji se vežu prekrasne priče i od kuda potiče duhovna loza Joge u svakodnevnom životu .

Njegova ekscelencija, veleposlanik Indije u Hrvatskoj, g. Srivastava održao je vrlo zanimljivu uvodnu riječ, usporedivši Kalidasu sa Shakespearom istaknuvši da su to pjesnici istog značaja, a Kalidas je pisao koju tisuću godina ranije. Istaknuo je da su geografski elementi opisani u pjesmi Meghaduta detaljno točni, makar u to vrijeme nije bilo satelita i interneta. Znanje kojim su tada raspolagali dolazilo je upravo „iz oblaka“ odnosno iz Akashe.

Profesor sanskrita, Dr Chandra Bhushan Jha je publici pružio znanstveni pogled na Kalidasa, vrijeme u kojem je živio, ali i pozadinu i legende koje ga okružuju. Zaključio je da veličinu njegovih dijela teško razumjeti, treba ih doživjeti.

Mahamandalešvar Svami Vivekpuri je priču zaokružio živopisnim opisom kako je Kalidas od običnog pastira postao mudrac i pjesnik, a na kraju večeri poveo nas je na veličanstveno posljednje putovanje Pandava od Badrinatha do stepenica u nebo (Svarga Rohini) opisano u velikom djelu Mahabharati. Istaknuo je kako su priče tu da nam na simboličan način pruže bezvremensko znanje, pa je tako put Pandava unutarnji put do oslobođenja svakog od nas, put na kojem trebamo savladati razne unutarnje prepreke, oholost, taštinu i sebičnost.

Publici je predstavljen instrument Ravanahatha (Ravanina ruka) tradicionalni instrument koji je izradio član bhađan grupe „Joga u svakodnevnom životu“ Zoran Resnik.

U Ramajani je opisano kako je nastao taj instrument. Ravanina majka, Kalkasi, bila je posvećena Šivi toliko da je željela ići živjeti na planinu Kailash, mjesto gdje obitava Šiva. Ravani se ta ideja nije sviđala, no kako njegova majka ne bi bila razočarana, odlučio je pomaknuti planinu Kailash i dovesti je u svoje kraljevstvo. Dok je Ravana dizao planinu, Šiva je zarobio svih 10 Ravaninih glava i 20 ruku. Ravana je molio za milost te ga je Šiva ipak pustio, a Ravana je, kako bi opjevao njegovu veličinu, napravio instrument od jedne svoje ruke, jedne glave i malo svoje kose. Shiva je bio duboko dirnut njegovom glazbom i učinio je Ravanu besmrtnim.

Bhađani su svojom energijom uveli publiku još dublje u doživljaj duhovnosti i jogijskih tema. Fotografije koje su se uz pričanje predavača prikazivale na velikom ekranu, a koje opisuju i put mnogih posvećenika Sri Alakhpuriđi Siddha Peeth Parampare u potrazi za korijenima te loze, kao i kratki film nastao nakon jednog od tih putovanja publici su pružili nezaboravan identičan doživljaj.

Podijeli !