Makar Sankranti

Makar Sankranti je jedini festival koji se slavi po solarnom kalendaru i pada 15. 1. Sankranti znači doslovno krenuti sa jednog mjesta na drugo – promijeniti smjer. To je vrijeme kad Sunce mijenja kretanje i kreće prema sjeveru. Prošao je zimski solsticij i dani postaju duži i svjetliji. Taj je period od 6 mjeseci u kojem Sunce putuje prema sjeveru značajan za duhovne aspirante jer znači kretanje prema cilju – Atamgjani. Tako je i veliki Bhišma, legendarni heroj iz Mahabharate djed Pandava koji je ranjen ležao na „postelji od strijela“ čekao taj dan kako bi napokon otišao sa ovog svijeta.

Sunce znači znanje, duhovnost i mudrost, a Makar Sankranti je za one koji teže duhovnom napretku u životu podsjetnik da treba kao Sunce postepeno krenuti od tame ka svijetlu i mudrosti. Okrenuti se od loših navika i krenuti prema svjetlu i rasti u čistoći, mudrosti i duhovnosti.

Dan prije Makaran Sankrantija zove se Bhogi festival. Na taj dan se sve staro, pokvareno, zmazano i uništeno spaljuje. Čiste se kuće i okućnice što ima veliki utjecaj na zdravlje jer od tog dana počinje topli dio godine te se na taj način sprječavaju zaraze. To simbolički čišćenje uma od svih starih i nečistih navika, mišljenja i emocija. Kada slavimo Makarn Sankranti to znači da želimo promjenu u svom životu i spremni smo krenuti prema svijetlu. Na taj se dan tradicionalno i održavaju sanjas dikše.

Podijeli !