Hanuman Đajanti

Sri Hanuman se poštuje u cijeloj Indiji, pojedinačno ili zajedno sa Sri Ramom. U svakom Raminom hramu postoji lik murti Sri Hanumana. Hanuman je Avatar Gospoda Šive. Njegov otac je Bog vjetrova, a majka je Anđani Devi. Nazivaju ga i drugim imenima: Pavanasuta, Marutsuta, Pavankumar, Bađrangabali i Mahavir.

On je bio živo utjelovljenje snage Raminog imena, Ram-Nam, ideal nesebičnog rada, pravi karma jogi koji je radio dinamično i bez ikakvih želja. Bio je veliki posvećenik i brahmačarji. Služio je Sri Ramu s čistom ljubavlju i predanosti, bez očekivanja plodova svog rada. Živio je da bi služio. Bio je ponizan, hrabar, mudar i posjedovao je sve božanske kvalitete. Učinio bi ono što drugi nisu mogli – prijeći preko oceana samo izgovarajući Ramino ime, zapaliti grad Lanku i donijeti biljku Sanđivini kojom je spašen Lakšmanov život. On je vratio Sri Ramu i Lakšmana iz podzemlja nakon što je ubio Ahiravanu. Nikada nije pričao o svojoj hrabrosti i inteligenciji. Rekao je Ravani: “Ja sam ponizni glasnik Sri Rame. Došao sam ovdje da bi služio Ramu, da bi radio Njegov posao. Po zapovjedi Gospoda Rame, ja sam došao ovdje. I to što sam bez straha, to je milost Gospoda Rame. Ne bojim se smrti. Smrt je dobrodošla, ako dođe dok služim Gospoda Ramu.”

U ovome se vidi kako je Hanumam bio posvećen Gospodu Rami. Nikada nije rekao: “Ja sam hrabri Hanuman. Ja mogu napraviti sve i svašta.”


Nakon povratka Hanumana iz Sri Lanke, Gospod Rama mu je rekao: “Vrlo sam ti zahvalan, o moćni heroju! Izvršio si nadčovječna djela i ne želiš ništa za uzvrat. Sugriva ima ponovo svoje kraljevstvo. Angada je postao princ. Vibhišhana je postao kralj Lanke. A ti nisi nikada ništa tražio. Odbacio si dragocjenu bisernu ogrlicu koju ti je dala Sita. Kako ti mogu izraziti svoju zahvalnost? Zauvijek ću ti biti duboko zahvalan. Podariti ću ti besmrtnost. Svi će te štovati i služiti kao što služe mene. Tvoj lik biti će postavljen na vratima mog hrama i biti ćeš štovan prvi. Gdje god će pričati o meni ili pjevati o mojoj slavi, o tvojoj slavi će se pjevati prije moje. Moći ćeš sve napraviti, čak i ono što ja ne budem mogao učiniti!”

Hanuman nije bio ni najmanje ushićen.
Poklonio se svetim stopalima Gospoda Rame.

Gospod Rama ga je upitao:
“O moćni heroju, kako si prešao ocean?”

Hanuman je ponizno odgovorio:
“Snagom i slavom Tvog imena, moj Gospode.”

Ponovo je Gospod upitao: “Kako si spalio Lanku? Kako si se spasio?”
Hanumanov odgovor je bio: “Tvojom milošću, moj Gospode.”

Takvo utjelovljenje poniznosti je bio Sri Hanuman!


Postoje mnogi koji žele bogatstvo u zamjenu za svoje usluge. Neki ne žele bogatstvo, ali ne mogu odoljeti slavi svojega imena. Ostali ne žele ništa od spomenutog, ali žele pohvalu. Neki ne žele ništa, ali se hvale svojim djelima. Hanuman je bio iznad svega spomenutog. Zbog toga je prepoznat kao ideal Karma Jogija i velikog Bhakte. Njegov život je pun pouka. Svatko treba učiniti najviše što može kako bi slijedio plemeniti primjer Hanumana.

Njegov rođendan pada na Čhaitra Shukla Purnima pun mjesec na prijelazu ožujak-travanj.

Na taj sveti dan štujte Sri Hanumana, postite, čitajte Hanuman Ćhalisu. Provedite cijeli dan u ponavljanju Raminog imena. Šri Hanuman Ćalisa je molitva Hanumanu koju je napisao Tulsidas. Mnogi hindusi mole ovu molitvu svaki dan ili svaki tjedan – obično utorkom ili subotom. Sri Hanuman će biti jako zadovoljan i blagosloviti će vas da uspijete u svim vašim nastojanjima.

Podijeli !