Rakša bhandan

Rakša bhandan se slavi na dan punog mjeseca – šravana purnima – mjesec kolovozu/rujan. Ovo je dan kada svatko može izabrati brata ili sestru prema kome osjeća blisku vezu i osjećaj pravog bratstva. Brat preuzima doživotnu dužnost zaštite i brige za svoju sestru, a sestra obećava bratu doživotnu ljubav, podršku i razumijevanje. Ova veza se smatra čak jačom od krvne veze.

Na taj dan sestre vežu braći svetu vrpcu – rakhi oko zapešća izražavajući svoju ljubav i naklonost, a za uzvrat brat sestri nudi mali poklon i obećanje da će je štititi i uvijek biti spreman pomoći. Rakša znači zaštitu ili sigurnost, a bandhan znači vezu ili odnos. Rakša bhandan je festival koji simbolizira vezu između braće i sestara kroz sigurnost i zaštitu.

Ovaj  nas dan podsjeća kako je cijeli svijet jedna obitelj. Svi koji žive na ovom planetu trebaju biti naša braća i sestre. Trebamo vezati rakhije međusobnog poštovanja, razumijevanja, zaštite, brige i ljubavi jedni drugima oko zapešća sa bratskim osjećajima zaštite i obgrliti čovječanstvo sa sestrinskom ljubavlju. Sva bi živa bića trebali doživljavati kao našu braću i sestre.

Taj dan ima dugu tradiciju i seže u daleku prošlost.
Jedna od legendi je iz Bhavišja Purane. Tamo se govori o tome kako je bio dug rat između devasa-božanskih bića i asura-demona što u prenesenom značenju znači borbu između naših pozitivnih i negativnih osobina.
Kralj Brutra je bio vođa asura, a  Gospod Indra je predvodio božanska bića.
Devasi su u toj dugotrajnoj bitci bili na izmaku snaga i Gospod Indra je uvidio da će izgubiti. Nije znao što učiniti pa se obratio svom Guruu Brihaspatiju za savjet. U tom ključnom trenutku Guru Brihaspati je savjetovao Gospoda Indru da mu njegova supruga Indrani (Sači) veže oko desnog zapešća rakhi sa mantrom izrečenom za punog mjeseseca – šravana purnime. 


Mantra za Rakša Bandhan


jena baddho balē rāđā dānavendro mahābalah
Tena tvām anubadhnāmi rakšej mā čala mā čala

Značenje mantre:
„Ja vežem za tvoje zapešće ovaj rakhi sa kojim je najjači i plemeniti kralj Bali bio vezan. O rakša nemoj otići, nemoj otići.


Tako je Indrani (Sači) vezala rakhi Gospodu Indri. Snaga te svete vrpce pomogla je Gospodu Indri i devasima da pobjede bez gubitaka. Od tada potjeće i kontinuirano se njeguje tradicija vezivanja rakhija. Danas sestre vežu rakhi sa molitvom Bogu za zaštitu svoje braće.

Druga legenda je o Sati Savitri.

Savitri je bila vrlo lijepa. Jednog ju je dana kralj vidio i zaljubio se u nju na prvi pogled. Zapovjedio joj je da dođe k njemu i ona je odlučila spasiti svoj brak pozivajući se na drevnu tradiciju. Uzela je komadić vrpce i vezala ju kralju oko desnog zapešća govoreći: „Moj cijenjeni kralju, neka ovaj dan bude dan braće i sestara i ovom vrpcom mi smo sada povezani kao brat i sestra. Dužnost je brata štititi sestru i dati joj poklon koji će ju veseliti“. Kralj se posramljeno odrekao svojih želja i obećao Savitri svoju zaštitu.
Od tada žene i djevojke na dan Raksha bandana biraju brata koji će ih štititi i podržavati.
Neka nas ovaj sveti događaj Rakša bandana vodi putem univerzalnog bratstva.
Trebamo shvatiti da je jedinstvo jedini način na koji će svijet i čovječanstvo preživjeti. Samo moral i etička disciplina, istinska ljubav i bratstvo kroz cijeli svijet mogu spasiti zemlju od uništenja i stvoriti održiv i miroljubiv svijet za nas i našu djecu.

Podijeli !