Ganeš Čaturthi

Ganeš Čaturthi se slavi četvrtog dana svijetle polovice mjeseca Bhadrapad (kolovoz-rujan) to je rođendan Sri Ganeša veliki blagdan koji se slavi širom svijeta. Široka je lepeza običaja i načina slavljenja, no kao i za svaki praznik štuje se božanstvo kojem je posvećen taj dan uz molitve, meditacije, puđe, specijalan prašad, cvijeće i satsang.

Sri Ganeša je sin Gospoda Šive i Parvati, jedan od najpoznatijih i najomiljenijih među svim Bogovima on je Gospod uspjeha i onaj koji uklanja sve prepreke. Sri Ganeša je zaštitnik obrazovanja, znanja, mudrosti i bogatstva. Ako se Sri Ganeši sa ljubavlju moli prije bilo kakvog početka, njegov će blagoslov ukloniti sve prepreke na putu i donijeti blagostanje i sreću. Za duhovne tragaoce koji ga štuju sa povjerenjem i predanošću on uklanja sve prepreke na duhovnom putu.

Sri Ganešina slonovska glava označava mudrost, a njegova surla predstavlja OM. Postoji više varijanti i prikaza što Ganeša drži u rukama. Najčešće u ruci drži štap (ankuš – štap koji koriste voditelji slonova) s kojim tjera čovječanstvo naprijed na putu prema vječnom. Ankuš isto tako predstavlja oruđe s kojim se naš um drži pod kontrolom.

Sjekira u njegovoj ruci siječe sve prepreke na putu, a omčom Ganeša nježno hvata i zadržava na ispravnom putu one koji krenu stranputicom. Štoviše, makar je Gospod Ganeša poznat kao onaj koji uklanja prepreke, on stvara prepreke na put bhakte koji skrenu sa puta koji ih vodi od cilja.

Slomljena kljova koju ponekad drži poput olovke u ruci je simbol žrtve koju je učinio za  pisanje Mahabharate. Ganeša nije htio prekinuti Maharišija Ved Vjasu u njegovom recitiranju Mahabharate kad mu je puknula olovka s kojom je zapisivao što je riši govorio, pa je otkinuo komad svoje kljove i nastavio pisati. Mala (brojanica) sugerira da potraga za znanjem i prosvjetljenjem treba biti kontinuirana i neprekidna, a slatkiši (ladu) ukazuju na to da je cilj svega otkriti slatkoću atme. Njegovo prijevozno sredstvo je miš, što predstavlja savladavanje ega kako bi mudrost (Ganeša) napredovala. Osim toga miš predstavlja propadanje na jedva vidljiv način (sitno nevidljivo grickanje) koje Ganeša također drži pod kontrolom.

Postoji velik broj priča o Sri Ganešu, gotovo sve skrivaju dublje simboličko značenje i poduku o životu, duhovnosti i dharmi pa ih trebačitati sa pažnjom.


Priča o rođenju Sri Ganeša iz Šiva Purane

Ovo je jedna od mnogih priča o tome kako je rođen Ganeša. Parvati je u odsustvu Gospoda Šive napravila sina od gline i udahnula mu život kako bi je čuvao dok se kupa jer dok je Šiva bio odsutan, nije bilo nikoga da je čuva. Rekla je Ganeši da nikoga ne pušta u kuću bez njene dozvole. Kada se Šiva vratio, razljutilo ga je što mu netko ispred kuće prijeći put do Parvati i u bijesu je ne znajući tko je on, Ganeši odsjekao glavu svojim trišulom (trozubcem). Parvati je bila neutješna pa je Šiva, da bi je smirio, oživio Ganeša tako što je poslao svoju vojsku (Gane) da donesu glavu bilo kojeg bića kojeg nađu da spava okrenut prema sjeveru. Gane su pronašle umirućeg slona kako spava i donijele njegovu glavu, a Šiva je oživio Ganeša i učinio ga vođom (pati) svoje vojske. Od tuda Ganešino ime Ganapati (vođa Šivine vojske). Šiva mu je također tom prilikom podario blagoslov da će ga ljudi zazivati prije bilo kakvih poduhvata u životu.

Priča o Ganeši i Kartikeji

Ganeša i njegov brat Subramunja (Kartikeja) su se jednom prepirali koji je od njih dvojice stariji. Došli su do Šive kako bi on konačno odlučio u tom sporu. Šiva je rekao da će onaj tko obiđe cijeli svijet i vrti se prvi dobiti pravo starijeg sina. Kartikeja je brzo zajahao svog pauna i krenuo oko svijeta. Ganeša je ostao miran, polagano je i s ljubavlju i poštivanjem napravio krug oko Šive i Parvati. Objasnio je ocu Šivi: „Ti si čitav svijet, bez tebe ništa ne postoji, kroz tebe se manifestira ovaj čitav svijet i ako obiđem oko tebe, obišao sam čitav svijet. Tako je Ganeša, zbog svoje mudrosti dobio titulu starijeg sina. Od tuda još jedan razlog zašto mu kao vozilo nije potrebno ništa više od miša. 

Ganeša i Čandradev

Jednom je Ganeša, na svoj rođendan – Ganeš Čaturthi, nakon što je primio od mnogih posvećenika ogromnu količinu prašada slatkiša (Bog ne može odbiti ono što mu bhakta s ljubavlju ponudi), kako bi olakšao težinu u trbuhu i probavio slatkiše, zajahao svoga miša i krenuo jahati. Bila je to prekrasna noć sjajnog mjeseca. Odjednom se niotkuda pojavila zmija, uplašila miša koji je poskočio i zbacio sa sebe Ganeša. Ganešin trbuh pun slatkiša je tako udario u zemlju da je prsnuo i sve su se slastice razletile uokolo. Ganeša se nije ljutio na zmiju nego ju je uzeo i stavio oko pojasa kao remen da zadrži njegov trbuh zatvorenim. Zajahao je ponovno miša i nastavio put. Čandradev, Mjesec, je vidio čitavu zgodu i grohotom se nepristojno nasmijao. Ganeša se razljutio na takvo ponašanje, raspolovio mjesec na pola i prokleo ga da će svatko tko na taj dan pogleda u mjesec imati lošu sreću. Čandradev je zamolio Ganeša da bude milostiv, no kako se kletva nikada ne može potpuno poništiti, Ganeša ju je smanjio na način da mjesec svakih 15 dana raste i opada te je samo kratko vrijeme potpun. To objašnjava mjesečeve mjene, a običaj da se na dan Ganeš Čaturthi ne gleda mjesec je ostao do danas. 

Pouka ove priče i ne gledanja u mjesec je da se od današnjeg dana nadalje odlučimo kloniti društva onih koji nemaju vjeru i koji ismijavaju Boga ili našeg učitelja (kusang) kao što se mjesec rugao Ganešu. 

Đai Ganeš, Đai Ganeš, Đai Ganeš Deva,
Mata đaki Parvati, Pita Mahadeva

Ek dant dajavant, čar bhuđa dhari
Mathe par tilak sohe, muse ki savari
Pan čadhe, ful čadhe, aur čadhe meva
Ladduan ka bhog lage, sant kare seva

Đai Ganeš, Đai Ganeš, Đai Ganeš Deva,
Mata đaki Parvati, Pita Mahadeva

Andhan ko ankh det, kodhin ko kaja
Banđhan ko putra det, nirdhan ko maja
Surja šam šaran aje, safal kiđe seva

Đai Ganeš, Đai Ganeš, Đai Ganeš Deva,
Mata đaki Parvati, Pita Mahadeva


Recept

za slatkiš KAĐU KATLI (brfi od indijskih orašćića)

Sastojci:

250 g neprženih indijskih oraščića
125 g šećera
oko ½ dcl vode

Indijske oraščiće sameljemo (najbolje u mlinčiću za kavu i to sve dok ne postanu poput tijesta). Skuhamo sirup od šećera i vode (par minuta da se dobro rastopi). Šećer ne pržimo prije dodavanja vode jer brfiji moraju ostati skoro bijeli. U sirup dodamo samljevene indijske oraščiće i miješamo dok se smjesa ne prožme i dobro zgusne. Smjesu izvaljamo na debljinu oko pola centimetra (najbolje upotrebiti prozirnu foliju kao podlogu i preko tijesta kako se ono ne bi ljepila za podlogu i valjak. Umjesto folije možemo nauljiti valjak i podlogu). Ako imamo, na tijesto se po vrhu rasporede listići jestive srebrne folije. Ta je folija, osim ukrasa, izrazito učinkovita kao zaštita od kvarenja svih slatkiša. Iz tijesta izrezujemo rombiće koje lagano ohladimo. Brfiji od indijskih oraščića su najfiniji i najcjenjeniji, ali mogu se raditi i od mješavine indijskih oraščića i oguljenih badema ili samo od badema.

Podijeli !