Šarad Purnima

Šarad Purnima je puni mjesec koji pada u mjesecu ašvin po indijskom lunarnom kalendaru, i to je obično deseti puni mjesec u godini. Na taj je dan mjesec najsjajniji, a vjeruje se da njegove zrake te noći zrače na Zemlju nektar – amrit. Zbog toga se na taj dan u domovima i hramovima posebno priprema kir – slatkiš od riže i mlijeka koji se potom nudi Bogu, uz pratnju zvona i pjevanja mantri i molitvi. Kir se tijekom te noći, između 21 sat i ponoći izlaže mjesečini, kako bi upio nektar koji dolazi s Mjesečevim zrakama, a slijedeće se jutro dijeli posvećenicima kao prašad – posvećena hrana. Za taj se prašad smatra da posjeduje mnoge dobre, ljekovite kvalitete i da daje smirenost umu. Također, vjeruje se da se ispunjava svaka želja koju zaželimo prije nego pojedemo kir.

Na Šarad Purnimu se također slavi i žetveni praznik posvećen Lakšmi, Božici napretka i blagostanja u materijalnom, ali i u duhovnom obliku. Kaže se da, te posebne noći, Lakšmi obilazi Zemlju i traži – Ko đaagarti – Tko je budan kako bi onima koji su budni podarila blagostanje. U duhovnom smislu onom bhakti koji je budan i ne dozvoljava da u njegovo srce uđu svjetovne želje i maja u obliku sna, duhovno blagostanje dolazi samo. Na poljima se nekad kuhao kir u velikim posudama od prve riže požete u to doba, a riža i mlijeko koji bi iskipili na zemlju donosili su poseban blagoslov polju i zemlji.


Šarad Purnima predstavlja i božansku noć Ras-lile, kada su prije 5.000 godina Radha i Krišna otkrili vrhunsko blaženstvo nebrojenim Gopijama u Vrindavanu. Ras-lila je povjesno prikazana kao ples Gospoda Krišne sa svojim gopijima i gopama tijekom noći Šarad Purnime, na obali rijeke Jamune. Kaže se da je tada Krišna plesao sa svojih 14.000 posvećenika, a svaki od njih je mislio da Gospod pleše samo sa njim. Taj ples označava neodoljivu privlačnost Atme i Paramatme, privlačnost koja nije usporediva ni s privlačnošću između magneta i željeza niti s kretanjem rijeke prema oceanu. Gospod Krišna je na taj ples pozvao svoje posvećenike, i oni su se, usprkos društvenim normama koje su nalagale drugačije, tome odmah odazvali. Poziv Boga nije poput poziva ljudi, nije nalik ni pozivu kojim majka zove svoje djete, čak ni pozivu kojim voljeni zaziva svoju voljenu. Božji je poziv ljudskoj duši puno jači od svega što se može zamisliti. Tijekom Ras-lile, govore spisi, vrijeme je bilo stalo, zvijezde su se prestale pomicati, i nestao je svaki osjećaj pojedinačnosti i individualnosti…  To je ples Atme s Paramatmom.


Recept

za Šarad Purnima Kir …

Sastojci:

1 litra mlijeka
1 žlica riže (obične bijele, koja se lako raspada ili basmati)
4 žlice šećera
10 indijskih oraščića
10 oguljenih badema
prstohvat šafrana
prstohvat kardamoma

Oraščiće i bademe nasjeckamo ili sameljemo nagrubo. Mlijeko stavimo kuhati te u njega umješamo rižu, šećer, šafran, kardamom i oraščiće. Kuhamo na laganoj vatri i povremeno promiješamo. Kir je kuhan kad se riža gotovo potpuno raspadne, a ukupna količina svede na ½ litre ili 3 decilitra. Prema kraju, kir miješamo neprestalno da se ne uhvati za dno. Kad se ohladi, khir će postati još gušći (kao puding). U kir koji stavljamo na mjesečinu, prema tradiciji se stavlja i očišćeni zlatnik.

Podijeli !